Iluminat living: Idei inedite pentru a-ți transforma spațiul cu ajutorul luminii potrivite

În timp ce majoritatea camerelor sunt concepute cu un scop anume – gătit, luat masa, spălat, dormit livingul poate găzdui o gamă variată de activități, care pot să difere în funcție de fiecare persoană în parte. Livingul poate fi locul în care te distrezi cu prietenii și familia, un spațiu dedicat relaxării alături de o carte bună și de serialele tale preferate sau chiar un loc unde poți lua masa ocazional. Așadar, acest spațiu multifuncțional are nevoie de o iluminare atent planificată pentru activitățile din fiecare zi. 

Importanța corpurilor de iluminat nu trebuie subestimată, acestea având atât rol funcțional, cât și estetic. O iluminare reușită, fie că este vorba despre piese suspendate, inserate în obiectele de mobilier, aplicate pe perete ori în tavan, scoate în evidență anumite detalii. De asemenea, corpurile potrivite de iluminat accentuează culorile din living și creează un sentiment de căldură, confort și armonie. Totodată, iluminarea potrivită îți poate ridica moralul și te poate face mai relaxat și mai productiv. 

De aceea, am pregătit un ghid care să vină în întâmpinarea nevoilor tale și care să te ajute să alegi corpurile de iluminat potrivite pentru livingul tău. Vestea bună este că există o mulțime de opțiuni în acest sens.

Sumar


Cum alegi corpurile de iluminat pentru living

Iluminarea livingului poate fi o provocare, deoarece aceasta este, de obicei, cea mai mare încăpere din casă. Există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare cum ar fi: cât de multă lumină naturală pătrunde în living și ce activități se desfășoară aici. De asemenea, pentru a alege cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru amenajarea livingului, trebuie să ții cont de dimensiunea camerei, de culoarea pereților, covoarelor sau pieselor de mobilier, dar și de poziția ferestrelor. 

Există trei tipuri principale de iluminat și fiecare cameră din casă ar trebui să includă o combinație a acestora, într-o mai mare sau mai mică măsură. Cele trei tipuri de iluminat sunt deosebit de importante în living, acolo unde ai nevoie de mai multă lumină pentru diferitele activități care au loc aici. 

Mai exact, spațiul din living poate beneficia de următoarele tipuri de iluminat, fiecare cu rolul său în amenajare: iluminatul general sau de ambient, lumina de lucru și iluminatul accent.

Lumina generală îmbracă încăperea și îi oferă o lumină caldă, omogenă, fără accente de strălucire mai puternice care ar putea deranja vizual. De asemenea, acest tip de lumină dă tonul întregii încăperi, fiind distribuită egal prin amplasarea unor corpuri de iluminat, precum o lustră, o plafonieră sau chiar un candelabru impunător plasat în centrul tavanului. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și se pot număra printre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.

Lumina de lucru este cea care îți vine în ajutor atunci când desfășori diferite activități în living, fie că ți-ai amenajat un birou acasă sau ai un hobby care necesită atenție și minuțiozitate. Totodată, dacă îți place să te relaxezi cu o carte în fotoliul tău preferat din living, ai nevoie de cât mai multă lumină de lucru pe care o poți obține cu ajutorul lampadarelor sau al veiozelor. Acestea trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, astfel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.

Pe lângă faptul că oferă o atmosferă plăcută și influențează starea de spirit, iluminatul de accent este folosit pentru a evidenția caracteristicile arhitecturale, obiectele importante, dar și pentru a distrage atenția de la zonele mai puțin interesante. Acest tip de lumină insistă asupra unor detalii, cum ar fi cărțile din bibliotecă, rafturile , tablourile , plantele sau alte obiecte decorative. Optează pentru aplice luminoase cu rol practic, dar și estetic și completează cu lumânări decorative care dau acea atmosferă cozy.

Scopul iluminatului accent este de a crea un contrast între lumina din centrul camerei, cea din laterale și spațiile mai întunecate dintre acestea. Interacțiunea subtilă dintre lumină și întuneric este cea care oferă profunzime și înfrumusețează designul interior al livingului. De asemenea, completează amenajarea spațiului cu jocuri de umbre, culori și forme.

Corpuri de iluminat pentru un living modern

Corpurile de iluminat sunt practice și aduc un plus de strălucire la nivel estetic în livingul tău. Designul minimalist sau clasic, materialele și culorile avangardiste sunt cele care transformă corpurile de iluminat în decorațiuni cu drepturi depline.

Alegerea acestora depinde într-o anumită măsură și de stilul de amenajare pentru care ai optat. De la piese elegante la unele cu forme abstracte, de la lustre colorate la modele în culori neutre sau corpuri de iluminat din plastic, lemn ori metal – ai la dispoziție zeci de opțiuni din care să alegi. 

Iată care sunt corpurile de iluminat care fac ca sufrageria să prindă viață:

Lustră/candelabru

Indiferent dacă sufrageria ta este mare, open space, cu un tavan înalt sau ai o cameră mică și confortabilă, ai nevoie de o lumină principală fiabilă. Lustra este concepută pentru a trimite lumina în fiecare colț din încăpere, fiind ideală pentru adunări de familie sau seri cu jocuri de societate.

Dacă ai optat pentru amenajarea unui living în stil minimalist, scandinav sau industrial te poți orienta către o lustră atât cu forme geometrice și linii simple, cât și cu forme abstracte, inedite, care debordează de originalitate. Dacă locuința ta este concepută în stil clasic sau vintage, alege un candelabru statement pentru iluminatul sufrageriei.

Inspiră-te din colecția noastră de lustre.

Pendul

O alternativă modernă la iluminatul clasic, pendulul oferă un mod elegant și personalizabil de a lumina o încăpere sau o zonă specifică a unei camere. Pendulele dau o notă finală modernă și rafinată oricărei încăperi, în special în amenajarea unui living modern. Un pendul din metal cu design deosebit este alegerea ideală pentru un spațiu care nu doar este iluminat eficient, dar arată wow.

Descoperă întreaga noastră colecție de pendule.

Plafonieră

Plafonierele sunt deosebit de eficiente pentru a face mai multă lumină în livingurile întunecoase sau în cele de mici dimensiuni cu un tavan mai jos. De asemenea, dacă îți dorești un iluminat complet, care să cuprindă fiecare colț al camerei, optează pentru această variantă.

Explorează toată selecția de plafoniere.

Lampadar

Lampadarele pot transforma un colț banal într-un spațiu șic. Totodată, oferă un plus de personalitate și căldură livingului. Plasează lampadarele lângă o canapea, dar și în apropierea fotoliilor ori comodei pentru televizor și te poți bucura, nu doar de o soluție de iluminat, ci și de o piesă de decor care contribuie la designul întregului spațiu.

Descoperă toate modelele de lampadare pentru livingul tău.

Veioză

O veioză bine aleasă poate fi acel detaliu de care ai nevoie pentru a aduce un vibe aparte unei încăperi și pentru a transforma spațiul într-unul cald, prietenos sau deosebit de confortabil. De asemenea, veioza este alegerea ideală și dacă ai amenajat o bibliotecă acasă și obișnuiești să te relaxezi cu o carte în living.

Vezi întreaga colecție de veioze pentru amenajarea livingului. 

Aplică

După ce ai găsit varianta preferată pentru iluminatul livingului modern, poți alege să mai adaugi pe pereți câteva aplice, pentru ca lumina să fie răspândită complet pe toată suprafața încăperii. Le poți așeza acolo unde îți dorești mai multă lumină sau în zonele în care știi cu exactitate că vei petrece mai mult timp împreună cu cei dragi.

Explorează selecția noastră și descoperă aplice de perete perfecte pentru iluminatul livingului.

Chiar dacă esențiale pentru designul livingului sunt corpurile de iluminat amplasate pe tavan, pereți sau pe podea, poți apela și la alte trucuri de iluminare, deoarece acestea pot ajuta din plin la obținerea unei atmosfere intime optime.

Există numeroase forme de a ilumina sufrageria, însă trebuie să te orientezi spre variantele care se potrivesc personalității tale, gusturilor în materie de locuințe și design-ului ales pentru această zonă a casei. Printre opțiunile disponibile se numără lumânările, ghirlandele și tablourile luminoase, spot-urile sau led-urile colorate.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor pentru amenajarea livingului și alegerea corpurilor de iluminat potrivite, consultanții Mobexpert îți stau mereu la dispoziție. Apelează la serviciul nostru de design interior pentru idei și sfaturi personalizate spațiului și nevoilor tale.

design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)