Cele mai bune perne de dormit: Cum alegi perna potrivită pentru un somn odihnitor

Există mai mulți factori care te pot ajuta să te bucuri de un somn bun, iar printre aceștia se numără: salteaua potrivită, temperatura, așternuturile de pat confortabile, sunetele care să te liniștească sau lumina potrivită. Dar te-ai gândit vreodată cât de importante sunt pernele pentru dormit? Sănătatea și starea de bine depind de un somn cât mai odihnitor, iar o pernă care îți oferă un suport adecvat și adaptat nevoilor tale este esențială pentru nopți pline de confort. 

Dacă te trezești adesea obosit și cu dureri de gât sau de spate, atunci cel mai probabil a venit momentul să îți schimbi perna sau să îți cumperi una de calitate! Așadar, află din ghidul nostru care sunt cele mai bune perne de dormit și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine, astfel încât să te trezești odihnit și cu o stare de bine în fiecare dimineață. 

Sumar


De ce alegerea unei perne de dormit bune este atât de importantă pentru un somn odihnitor?

Găsirea pernei de dormit potrivite poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului, deoarece te ajută să menții o postură bună pe durata întregii nopți. Perna ideală oferă un sprijin corect gâtului, în așa fel încât vertebrele cervicale să fie așezate în poziție naturală, iar capul și coloana să fie aliniate. Somnul pe o pernă nepotrivită afectează poziția coloanei și modul în care aceasta este susținută, astfel că tensiunea intervertebrală crește și apar dureri de spate sau de gât.

cele mai bune perne

Cum alegi cea mai bună pernă pentru dormit?

Alegerea celei mai bune perne pentru somn este un proces individual căruia trebuie să-i acorzi atenția necesară. O pernă confortabilă poate face diferența între un somn bun și odihnitor și unul care doar te face să te simți mai obosit. De aceea, este important să găsești o pernă care să se potrivească cu poziția ta de dormit și preferințele specifice. 

Pentru a alege perna potrivită pentru tine, trebuie să ții cont de mai mulți factori.

Cea mai bună pernă în funcție de poziția în care obișnuiești să dormi

În momentul în care explorezi opțiunile pentru alegerea unei perne potrivite, ai în vedere poziția predominantă în care dormi pentru a ști ce ți se potrivește cel mai bine. O pernă bună trebuie sa îți mențină gâtul în linie dreaptă cu spatele și cu coloana vertebrală, indiferent în ce poziție dormi. 

Dacă dormi pe spate

Dacă îți place să dormi pe spate, ia în considerare o pernă mai subțire, plată și de fermitate medie. Acest tip de pernă îți oferă o susținere adecvată a capului, fără ca acesta să fie prea sus sau prea jos. De aceea, pentru cei care preferă această poziție, pernele cu spumă de memorie ar putea fi alegerea ideală.

Dacă dormi pe burtă

Dormitul pe burtă pune o cantitate semnificativă de stres asupra coloanei vertebrale și a gâtului, forțând coloana cervicală să se răsucească ușor. De aceea, dacă dormi pe burtă de cele mai multe ori, încearcă o pernă foarte subțire care să nu-ți ridice capul și să exacerbeze orice răsucire. O pernă subțire din puf sau din microfibră poate fi cea mai bună alegere.

Dacă dormi pe-o parte

Deoarece umărul tău preia cea mai mare parte a presiunii atunci când dormi pe o parte, ai nevoie de o pernă mai înaltă și mai fermă din microfibră, pentru a-i oferi un sprijin mai mare gâtului și pentru a elibera o parte din greutate de pe umăr. Pentru o mai bună aliniere a coloanei vertebrale, poți încerca și să adaugi o pernă între genunchi.

Umplutura pernei

Aici există mai multe opțiuni și, de regulă, alegerea se reduce la preferințele fiecăruia. Însă, umplutura pernei poate face o mare diferență, în cazul în care ai alergii sau ești sensibil la anumite materiale.

Umplutură naturală - este reprezentată în principal de pene de gâscă sau de rață, dar poate include și alte materiale precum mătase, in, lână sau kapok. Pernele cu umplutură naturală sunt moi și ușoare și sunt recomandate dacă îți schimbi poziția des în timpul somnului, deoarece își vor modifica ușor forma în funcție de postura ta.

Umplutură sintetică
- pernele cu umplutură din fibre conțin fibră siliconizată. Acest tip de perne au o elasticitate mai mare decât pernele cu umplutură naturală. Acestea sunt de obicei moi spre medii, însă nu la fel de moi ca cele cu umplutură naturală.

Perne din spumă cu memorie - pernele din spumă cu memorie conțin un material viscoelastic special care se mulează pe formele capului și gâtului tău și oferă suport distribuind uniform greutatea pe toată suprafața acesteia. 

Cele mai bune perne de dormit sunt cele care conțin umplutura de cea mai înaltă calitate. Odată ce te-ai hotărât asupra pernei potrivite pentru tine, pe cât posibil, încearcă să nu faci rabat de la calitate și să alegi cea mai bună pernă pe care ți-o permite bugetul.

Material

Dacă vrei să te bucuri de cele mai bune perne, materialul exterior al acestora trebuie ales cu grijă. Astfel, e important ca materialul să permită o bună circulație a aerului, să elimine rapid umezeala și să asigure o temperatură uniformă. Pentru a proteja perna, vei avea nevoie de o husă de pernă, care trebuie spălată și schimbată cât mai des.

Dimensiunea pernei

Dimensiunea pernei este și ea importantă, deoarece vei avea nevoie de spațiu de desfășurare în timpul somnului, mai ales că activitatea ta, deși este mai redusă, totuși există. Mărimile pot fi 50 x 70 cm sau 75 x 75 cm sau 45 x 45 cm și sunt cele mai potrivite, deoarece pot acoperi suprafața alocată pentru dormit indiferent de dimensiunea patului.

Nivelul de fermitate al pernei

Nivelul de fermitate al pernei se referă la senzația pe care aceasta ți-o oferă atunci când îți așezi capul pe ea. O poți simți drept o suprafață moale, în care te cufunzi în mod plăcut sau, din contră, îți place poziția dreaptă asigurată de tăria sa. Fermitatea pernei trebuie luată în considerare și prin prisma poziției în care dormi. Însă, indiferent dacă preferi să dormi pe spate, pe o parte sau pe burtă, perna potrivită trebuie să îți ofere confort neîntrerupt toată noaptea.

Ventilare și respirabilitate

Una dintre cele mai frecvente bariere în calea unui somn odihnitor este supraîncălzirea pe timpul nopții. Cele mai bune perne de dormit oferă un flux de aerisire bun indiferent de fermitate, fără să își modifice forma. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că lipsa ventilării favorizează apariția și depozitarea acarienilor și a mirosurilor neplăcute.

Când trebuie să înlocuiești pernele de dormit?

Indiferent cât de bună și confortabilă ar fi o pernă, e bine de știut că și aceasta are o durată de viață limitată. Ca regulă generală, durata de viață a unei perne este de 2-3 ani și trebuie schimbată atunci când se lasă, se deformează sau nu mai susține corespunzător capul și gâtul. Chiar dacă nu este vizibil cu ochiul liber, după un timp, pernele strâng în interiorul lor celule moarte ale pielii, mucegai microscopic, praf și acarieni.

Pentru o testare în profunzime a pernei, în primul rând dă jos fața de pernă și examinează cu atenție. Dacă are pete de transpirație, urme de uzură sau miroase, toate acestea sunt semne că perna trebuie schimbată.

Al doilea pas este să împăturești perna în două. Dacă perna revine la forma inițială, înseamnă că încă poate oferi nivelul de susținere de care ai nevoie. Adaugă o greutate de cel puțin 300 g pe pernă. Dacă perna își păstrează poziția împăturită sub greutate, înseamnă că a venit timpul să o schimbi. O pernă de dormit bună trebuie să respingă greutatea și să revină la forma inițială.

Cele mai bune perne pentru dormit

Cu sute – sau chiar mii – de modele la dispoziție, alegerea unei perne de dormit bune poate fi un proces destul de anevoios. Scopul nostru este să-ți facem viața mai ușoară, așa că te ajutăm să găsești perna potrivită pentru tine. Pe lângă aspectele menționate mai sus, de care trebuie să ții cont în alegerea pernei, venim și cu o listă de recomandări care, fără îndoială, îți vor face somnul mai plăcut.

Pernă Alexa

Material: bumbac;

Umplutură: 50% puf, 50% pene gâscă;

Fermitate: moale.

Pernă Aida

Material: puf;

Umplutură: amestec de puf și pene de gâscă;

Fermitate: moale.

Pernă Dreamy Cool

Material: 100% bumbac satinat;

Umplutură: bile poliester;

Fermitate: medie.

Pernă Bambus

Material: bambus;

Umplutură: fibre din bambus

Fermitate: medie.

Perna Tempur Symphony

Material: tempur;

Umplutură: realizată din spumă vâscoelastică;

Fermitate: tare.

Pernă Tempur Ombracio

Material: microperne din material tempur;

Umplutură: spumă vâscoelastică;

Fermitate: tare.

Preferințele tale pentru perna de dormit sunt la fel de unice ca tine. Luând în considerare factorii care îți influențează somnul, asigură-te că alegi o pernă de calitate, potrivită și deosebit de confortabilă.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)