Cum aranjezi o masă festivă: Idei, poze și sfaturi practice pentru un decor fabulos

Crăciunul, Revelionul sau orice altă ocazie festivă reprezintă un moment potrivit pentru a organiza o masă alături de familie și prieteni. Pe lângă preparatele delicioase, ca atmosfera plină de voie bună să fie completă este foarte important modul în care aranjezi masa de sărbători. 

În continuare, îți prezentăm o serie de sfaturi și idei pentru aranjarea unei mese festive perfecte pentru ocaziile speciale, sărbătorite acasă alături de cei dragi.

Sumar


Aranjarea mesei festive: Reguli generale

Primul pas în aranjarea mesei festive este stabilirea tematicii evenimentului și a tipului de petrecere. Te pregătești pentru o masă festivă formală cu invitați numeroși sau mai degrabă va fi o cină relaxată? De exemplu, petrecerea de Crăciun este una discretă și liniștită, deoarece este, de cele mai multe ori, o sărbătoare petrecută în familie. Pe de altă parte, dacă organizezi o petrecere de Revelion, accentul se pune pe distracție și voie bună, similar unei petreceri aniversare.

Odată stabilit tipul de petrecere, gândește-te mai departe la culorile pentru accesoriile și decorațiunile pe care vrei să le pui pe masă. Având în vedere meniul pentru sărbători, cu diferite feluri de mâncare, recomandarea noastră este să alegi două culori dominante pentru a nu încărca vizual decorul. Opțional, poți adăuga nuanțe argintii și aurii, iar dacă vrei să fii în pas cu tendințele, poți să folosești diferite accente în culoarea anului

Un alt aspect important vizează alegerea veselei și a tacâmurilor, dar și așezarea acestora pe masa de dining. Personajul principal al mesei festive este întotdeauna vesela, care pentru o masă festivă trebuie să fie specială, cu un model prețios. Următorul pas este reprezentat de alegerea unor tacâmuri deosebite, cu o volumetrie și un design aparte.

Nu uita să ții cont și de câte feluri de mâncare se vor servi, pentru a putea aranja masa cu toate ustensilele necesare. Cu cât ai un meniu mai bogat, cu atât vei avea nevoie de mai multe tacâmuri și farfurii, pe care va trebui să le așezi pe masă, împreună cu celelalte accesorii și decorațiuni.

Cum aranjezi farfuriile la masa festivă

Pentru ca bucatele din meniu să fie cu adevărat apreciate, aranjează-le frumos pe un set de veselă realizat din materiale calitative și cu un aspect desăvârșit. Iată care sunt cele mai importante reguli pentru aranjarea unei mese festive ca la carte:

  • Alege fața de masă potrivită, un accesoriu practic și util, care pe lângă că va proteja mobilierul de eventuale pete sau deteriorări, oferă și o notă deosebită aranjamentului. Optează pentru fețe de masă din materiale textile diverse, acestea denotă eleganță și stil. Dacă masa festivă nu este una tematică, recomandarea este să folosești o față de masă albă simplă, cu detalii și imprimeuri delicate. În celelalte situații poți opta pentru fețe de masă cu imprimeuri tematice în funcție de context;
  • Pentru accentuarea ideii de sărbătoare, adaugă și un napron elegant care să încânte privirile în timpul festinului;
  • În dreptul fiecărui loc pune o farfurie mare, întinsă, care servește drept suport pentru celelalte farfurii;
  • Așază apoi câte o farfurie pentru fiecare fel de mâncare: aperitiv, fel principal, supă sau desert.
  • Bolul pentru supă/ciorbă poate fi adus în momentul servirii acesteia sau îl poți pune pe masă de la început;
  • Un loc important îl va avea și farfuria destinată pâinii, care va fi plasată în partea stângă, deasupra unei farfurii de serviciu.
  • În ceea ce privește șervețelele de masă, acestea pot fi aranjate în diferite forme, în stânga sau dreapta. De asemenea, dacă ai abilități artistice, există și opțiunea de a le plia într-un mod special și de a le așeza direct pe farfurie.

Aranjarea tacâmurilor la masa festivă

În ceea ce privește tacâmurile, optează pentru un model simplu cu inserții aurii sau argintii pentru un plus de eleganță. În schimb, dacă îți dorești să creezi o atmosferă autentică de sărbătoare, poți opta oricând pentru un model gravat.

Pentru aranjarea tacâmurilor pe masa festivă, ghidează-te după următoarele reguli:

  • Primul pas este să ții cont care va fi ordinea de servire a felurilor de mâncare. În acest mod, te vei asigura că tacâmurile sunt suficiente și așezate corespunzător;
  • Una dintre regulile de bază în aranjarea unei mese festive, este faptul că tacâmurile vor fi așezate în ordinea utilizării lor dinspre exterior, spre interior. Cu alte cuvinte, ultimul tacâm pe care îl vei folosi trebuie să se afle întotdeauna lângă farfurie;
  • Furculițele se așază în partea stângă a farfuriei, în timp ce pe partea dreaptă vor sta lingurile și cuțitele. Pune furculițele cu dinții în sus, în ordinea folosirii lor;
  • Lingura va fi plasată imediat după cuțit dacă ciorba sau supa se servește ca prim fel. În cazul în care aceasta va fi folosită ulterior, locul ei va fi între cuțitul de aperitiv și cel de fel principal.
  • Ideal este ca pe fiecare parte a farfuriei să nu existe mai mult de trei tacâmuri, pentru a evita supraîncărcarea mesei. Dacă sunt necesare mai multe tacâmuri, le poți pregăti undeva la îndemână și să le așezi pe masă atunci când va fi nevoie de ele.

Cum aranjezi paharele la masă

De pe masa festivă nu poate lipsi setul de pahare de calitate care oferă un plus de stil întregului decor. Asigură-te că paharele sunt potrivite băuturilor pe care le servești și că reprezintă o alegere de care te poți bucura și la viitoarele ocazii festive. Aranjarea acestora se face după cum urmează:

  • Paharele șe așază la masa festivă în dreapta, deasupra tacâmurilor;
  • Paharul pentru apă se pune primul, urmând paharul pentru vin alb, apoi cel pentru vin roșu și un pahar mic pentru băuturile tari;
  • Ideal este să nu pui mai mult de cinci pahare, iar acestea pot fi poziționate în linie dreaptă sau sub forma unui triunghi;
  • Paharul de șampanie, dacă este cazul, se așază între paharul de apă și cele de vin, iar ceștile de cafea se aduc la momentul potrivit, dacă se consumă după masă.

Decorațiuni speciale pentru masa festivă

Nu în ultimul rând, decorațiunile pentru masă sunt cele care aduc magia. Poți opta pentru sfeșnice sau suporturi pentru lumânări, pentru a crea o atmosferă caldă, inundată de lumină. Apelează și la ajutorul vazelor decorative, al aranjamentelor florale și al gustărilor dulci. Acestea vor întregi vizual decorul și îi vor da un plus de personalitate.

Bucatele delicioase pe care le-ai pregătit cu atât de multă grijă pot fi puse în valoare de un platou la fel de special. Optează pentru un model în ton cu vesela pe care ai ales-o deja, pentru a crea un decor potrivit și a asigura o servire impecabilă invitaților tăi. Aranjamentul se completează apoi cu șervete și inele cu texturi și forme deosebite, urmate de pahare din cristal sau decorate cu inserții aurii, argintii sau cu broderie gravată.

Indiferent de tipul mesei festive pe care o vei organiza, încearcă să nu o aglomerezi cu prea multe decorațiuni și să te asiguri că ai suficient spațiu între scaune, astfel încât fiecare invitat să se simtă confortabil. Amenajarea mesei trebuie să exprime bun gust, eleganță și echilibru vizual.

Aranjarea mesei festive în funcție de sărbătoare

Fie că organizezi un eveniment amplu sau planifici o masă restrânsă în familie, aranjarea mesei festive diferă și în funcție de motivul de sărbătoare. Astfel, există particularități pentru fiecare dintre mesele de Crăciun, Revelion, Paște sau aniversare.

Masa festivă de Crăciun

Perioada sărbătorilor de iarnă reprezintă prilejul ideal de reuniune cu cei dragi, pentru a petrece timp de neuitat, plin de emoție și voie bună. Atmosfera feerică pentru masa festivă de Crăciun poate fi accentuată prin accesorii și veselă cu motive de sărbătoare, moderne, vesele și elegante. Pentru șervețele textile te poți folosi de crenguțe de brad așezate peste acestea pentru un plus de originalitate. Dă frâu liber imaginației și joacă-te cu nuanțele asociate Crăciunului: auriu, argintiu, verde sau roșu.

Descoperă mai multe din ghidul nostru despre aranjarea unei mese de Crăciun ca în povești.

Masa festivă de Revelion

Revelionul este sinonim cu distracția, astfel rămâne la alegerea ta dacă masa festivă va fi una formală sau mai relaxată. Te poți folosi, inclusiv, de o tematică anume, iar pentru decor poți păstra din accesoriile și decorațiunile de Crăciun.

 

Întreaga încăpere poate fi decorată cu baloane, sclipici și ghirlande luminoase, iar pe masă poți aranja beteală și globuri, care oferă un aer festiv. În ceea ce privește cromatica, alege combinații de culori în ton cu sezonul, care să transmită eleganță și strălucire: alb, roșu, auriu, argintiu sau chiar albastru și violet, pentru o notă deosebită, dar nu aglomera prea mult masa. 

Masa festivă de Paște

Vesela și decorațiunile pentru masa de Paște depind de preferințele tale. Cu toate acestea, poți ține cont de câteva idei de bază în amenajarea mesei festive pentru tine și oaspeții tăi. Pe de-o parte, piesele de veselă colorate, calde sau vibrante, cu modele florale, vor aduce un aer primăvăratic în spațiul tău și vor adăuga mesei un plus de rafinament prin detaliile delicate.

Pe de altă parte, elementele simple, monocromatice, vor evidenția masa festivă cu multă eleganță. În ceea ce privește decorațiunile, alege o față de masă, șervețele decorative și suporturi pentru farfurii care să contrasteze în mod deosebit cu vesela atent aranjată.

Află mai multe din ghidul nostru despre aranjarea mesei festive de Paște

Aranjarea mesei festive pentru aniversare

Pentru celebrarea unei aniversări sau zile onomastice, aranjamentul pentru masa festivă nu trebuie să fie neapărat unul foarte elegant sau formal. Optează pentru culori și decorațiuni vesele și pline de viață. Pe lângă farfurii, pahare și tacâmuri, poți decora masa cu baloane, confetti și coșuri sau platouri cu dulciuri.

Dacă spațiul îți permite, poți amenaja un mic bar acasă pentru prepararea cocktailurilor, iar dacă optezi pentru o petrecere în grădină sau în curte, folosește cât mai multe corpuri de iluminat, fie că este vorba de lămpi, aplice, ghirlande luminoase sau felinare, pentru a crea o atmosferă de sărbătoare. Vesela festivă, șervețelele de masă colorate, platourile de servire, tacâmurile, bolurile și paharele sunt, desigur, indispensabile și te ajută să creezi un decor de poveste.

Fie că e vorba de Crăciun, de Revelion sau orice altă ocazie festivă, e important să știi de la început cum poți organiza o petrecere memorabilă. Cu decorațiunile potrivite și câteva piese de veselă aspectuoase, preparatele pentru masa festivă și aranjamentul acesteia vor fi un real succes, iar oaspeții tăi se vor simți răsfățați. Nu în ultimul rând, un eveniment perfect și plin de farmec este întreținut de buna dispoziție, confort și multe zâmbete.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)