Cum să ai un somn odihnitor: 8 sfaturi pentru un spațiu ideal în care să dormi bine

O atmosferă relaxantă și echilibrată este cheia unui somn liniștitor și a nopților pline de confort. Calitatea și durata somnului sunt direct legate de sănătatea noastră, dar și de alte aspecte importante care ne influențează viața. Mai exact, ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine, influențează modul în care ne simțim, cum arătăm și chiar capacitatea de a ne desfășura sarcinile din fiecare zi. Prin urmare, atunci când nu dormim suficient sau nu avem parte de un somn odihnitor, suntem mai agitați, mai nervoși, mai puțin eficienți riscând să ne îmbolnăvim mai ușor. 

Pentru a evita efectele negative este important ca dormitorul și, mai cu seama, patul, pernele sau salteaua, să fie cât se poate de confortabile pentru a induce acea stare de relaxare de care ai nevoie pentru un somn de calitate. Iată mai jos recomandările noastre pentru cum să creezi un mediu prielnic pentru odihnă, în care să dormi bine

Sumar


1. Păstrează ordinea în camera de dormit

O viață liniștită începe cu o casă curată și bine organizată, care îți dă o stare de bine, te ajută să gândești limpede și te face să revii cu drag de fiecare dată. Dezordinea din dormitor îți poate afecta negativ calitatea somnului, deoarece te poate face să fii mai agitat și mai neliniștit înainte să adormi. Menținerea în ordine a spațiului din încăpere și eliminarea potențialelor distrageri este esențială pentru a-i oferi corpului tău atmosfera potrivită pentru relaxare. Evită să pui în apropierea patului electronice sau alte obiecte care îți pot distrage atenția atunci când încerci să adormi și păstrează decorul la minimum.

Află mai multe din ghidul nostru despre soluțiile de depozitare pentru organizarea eficientă a spațiului

2. Investește într-o saltea de calitate

Salteaua este unul dintre cele mai importante elemente din dormitorul tău. Aceasta trebuie să îți asigure tot confortul necesar pe întreaga durată a somnului, dar și o poziție corectă a corpului. O saltea de calitate va reduce durerile accentuate ale coloanei vertebrale, ale zonei lombare și gâtului. De asemenea, contribuie la relaxarea mușchilor și la buna circulație a sângelui.

Atunci când explorezi opțiunile pentru alegerea unei saltele potrivite, trebuie să ai în vedere poziția predominantă în care dormi, pentru a ști ce ți se potrivește cel mai bine.  Cu arcuri sau cu spumă, mai moale sau mai fermă, cu top și protecție – salteaua trebuie să îndeplinească multe condiții pentru a-ți oferi confortul necesar, iar posibilitățile sunt numeroase. Așadar, este indicat să testezi cât mai multe saltele și să o alegi pe cea care îți îndeplinește toate nevoile.

Află tot ce trebuie să știi din ghidul nostru despre cum să alegi salteaua potrivită.

3. Alege tipul de pat potrivit

Dimensiunea patului, dar și tipul de pat sunt alegeri importante care pot influența calitatea somnului. Un pat confortabil care să-ți susțină corpul în timpul nopții poate face minuni pentru somnul tău, iar multe dintre problemele cu care te poți confrunta de-a lungul timpului pot fi cauzate de dimensiunea patului. Probleme precum durerile de spate, trezirea în timpul nopții sau senzația de oboseală după somn.

Pentru a te asigura că alegi un pat potrivit, ia în calcul poziția predominantă în care dormi, mai ales dacă împarți patul cu altcineva. Dacă ești mai activ în timpul somnului și te miști în toate pozițiile, un pat Queen sau King size sunt cele mai potrivite alegeri. În schimb, dacă te trezești în aceeași poziție poți opta cu ușurință pentru un pat dublu sau, în cazul unei singure persoane, pentru un pat single.

4. Optează pentru cele mai bune perne pentru tine 

O pernă confortabilă poate face diferența între un somn odihnitor și unul care doar te face să te simți mai obosit. Găsirea pernei de dormit potrivite poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului, deoarece te ajută să menții o postură bună pe durata întregii nopți. Perna ideală oferă un sprijin corect gâtului, în așa fel încât vertebrele cervicale să fie așezate în poziție naturală, iar capul și coloana să fie aliniate.

Descoperă cum să alegi cele mai bune perne de dormit din ghidul nostru. 

5. Cât mai puțină lumină pentru un somn odihnitor

Pentru un somn odihnitor, recomandarea noastră este să te asiguri că pe tot parcursul nopții încăperea este cât mai întunecată și nu pătrund surse de lumină de afară sau din alte camere. Ritmul circadian al corpului tău răspunde la lumină și poate determina creierul să creadă că este zi. Spre deosebire de living, unde poți monta perdele din material ușor, în dormitor este recomandat să folosești draperii mai groase care blochează total lumina.

6. Optează pentru decorațiuni care ajută la păstrarea liniștii în dormitor

Dormitorul este locul în care te refugiezi departe de agitația cotidiană și îți încarci bateriile, mai exact este oaza ta de liniște și calm. Tocmai de aceea, printre cei mai importanți factori pentru un somn de calitate se numără și sunetul sau, mai bine zis, lipsa acestuia. Încăperea în care dormi trebuie să fie un loc protejat de sunetele nedorite care îți pot afecta calitatea somnului peste noapte. Zgomotul extern poate cauza treziri frecvente, iar aceste perturbări scad dramatic calitatea somnului și te fac să te trezești mult mai obosit.

Perdelele și draperiile din materiale grele, dar și covoarele groase pot ajuta la izolarea dormitorului, la estomparea sunetelor și pot atenua vibrațiile. De asemenea, poți folosi un ventilator de camera sau aplicații pentru sunete albe care te ajută să adormi mai repede.

7. Asigură-te că încăperea este aerisită și miroase plăcut

Mirosului este direct legat de emoții, sentimente și amintiri, tocmai de aceea un parfum plăcut te poate ajuta să te relaxezi, să adormi mai repede, iar somnul să fie cât mai confortabil. Prin urmare, poți opta pentru purificatoare de aer, un difuzor cu uleiuri esențiale sau parfumuri pentru cameră. Printre aromele care funcționează cel mai bine pentru un somn odihnitor se numără: lavanda, vanilia, trandafirul și lemnul de santal.

8. Alege culorile potrivite pentru dormitor

Nu în ultimul rând, acordă atenție și culorilor din dormitor, deoarece au un impact semnificativ asupra stării tale de spirit. Unele culori sunt mult mai calmante și relaxante decât altele și te ajută să-ți pregătești mintea pentru un somn odihnitor. Cele mai liniștitoare culori pentru dormitor sunt albastru, gri deschis, verde, galben sau nuanțele pastel.

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)