Cele mai frumoase combinații de culori pentru amenajarea unui living modern și armonios

Fie că locuiești la casă sau într-un apartament, livingul este încăperea care îți permite într-un mod deosebit să experimentezi cu piesele de mobilier, diferite stiluri, să-ți folosești creativitatea și să creezi un spațiu călduros, primitor și estetic, în care atât tu, cât și oaspeții să vă bucurați de momente frumoase. Nu în ultimul rând, livingul este încăperea în care îți petreci o foarte mare parte din timp, de aceea alegerea combinațiilor de culori potrivite este extrem de importantă.

Dar, unde canapeaua ne oferă confort fizic, trebuie să luăm în calcul și confortul psihic. De aceea, trebuie să te uiți dincolo de stil, piesele de mobilier și decorațiuni, la paleta de culori. Un design echilibrat și culorile potrivite pot pune în valoare amenajarea livingului și să creeze un ambient plăcut și confortabil.

Ți-am pregătit o listă cu sfaturi și idei despre cum să alegi cele mai frumoase culori pentru living care să te ajute să creezi un decor armonios și echilibrat.

Sumar


Culori pentru living: cum să le alegi pe cele mai potrivite?

Privește alegerea combinațiilor de culori potrivite pentru living ca modul în care pregătești o rețetă delicioasă, iar fiecare nuanță este un ingredient sau o aromă care creează gustul desăvârșit.

Optează pentru culori care să nu dea impresia unui spațiu prea feminin ori prea masculin. În plus, dacă știi că nu ai multă luminozitate în cameră – poate locuința este orientată spre nord ori alte clădiri îi răpesc din lumină – alege culori calde precum tonuri de roșu, galben sau portocaliu. Dacă, în schimb, ai un living cu ferestre mari și multă lumină naturală poți opta pentru culori mai închise cum ar fi maro, negru, gri închis, pentru piesele de mobilier și decorațiuni.

Combinații de culori pentru living în funcție de dimensiune și stil

Dincolo de personalitate și stilul preferat, în alegerea culorilor pentru amenajarea livingului trebuie să ții cont și de nevoile spațiului de care dispui. Paleta de culori trebuie să completeze armonios designul încăperii și să inducă o stare de bine, fără să obosească privirea.

Culori potrivite pentru living mic

Nu te gândi că un living mic te limitează neapărat în alegerea culorilor. Privește atent la spațiul de care dispui și la elementele importante  –  cât de multă lumină naturală pătrunde în încăpere? Unde se află cele mai întunecate colțuri? Care este forma camerei? Pentru un living mic orientat spre sud, îmbăiat în multă lumină, combinația de culori poate fi extrem de variată. Camerele orientate spre nord primesc, în general, mai puțină lumină și se pot simți mai întunecate, așa că au nevoie de nuanțe mai calde.

Culorile deschise sau pastelate pentru parchet, pereți, dar și pentru piesele de mobilier reflectă lumina, astfel că vor da iluzia unui living mai mare, iar nuanțele reci echilibrează lumina strălucitoare a soarelui. Pentru un plus de creativitate, adaugă o notă cromatică deosebită prin amenajarea unui perete statement, un fotoliu sau o canapea colorată, un tablou în nuanțe vii sau printr-un tapet îndrăzneț.

Idei de culori pentru un living mare

Un living de dimensiuni mari îți oferă mai multe avantaje în procesul de amenajare, deoarece îți permite să te joci mai mult, atât la nivel cromatic, cât și în ceea ce privește alegerea pieselor de mobiler și a decorațiunilor. Astfel că, alege combinațiile de culori în funcție de preferințele tale și de crearea unui echilibru vizual, în armonie cu stilul de amenajare ales.

Optează pentru nuanțe vibrante sau închise, atât timp cât în încăpere pătrunde suficientă lumină naturală. Unul dintre secretele importante în alegerea combinațiilor de culori potrivite pentru un living mare este să-l împarți în diferite zone discrete, pe care le leagă un fir estetic. Pentru un aspect inedit alege culori puternice, precum nuantele de albastru marin, roșu, maro, gri, chiar un tapet cu modele sau inflorat, texturi din piatră sau lemn, care vor da un aspect plăcut încăperii.

Culori pentru un living modern

Stilul modern este unul dintre cele mai ușoare de realizat și întreținut stiluri de amenajare. Acesta se remarcă prin simplitate, utilitate sporită și un grad înalt de confort. O caracteristică esențială a stilului modern este decorul luminos și aerisit , iar una dintre cele mai simple metode să obții acest lucru este să alegi culori cât mai deschise pentru pereți, dar și pentru mobilier, în combinație cu accente de nuanțe reci.

Culorile neutre sau cele inspirate din natură, cum ar fi alb, bej, roz pal, gri, maro, albastru deschis sunt opțiuni excelente pentru un living modern. Pentru un decor mai interesant, poți introduce pete de culoare și pattern-uri atât la nivelul mobilierului, cât și al obiectelor de decor. Dacă vrei să ieși un pic din tipare, o altă idee de amenajare pentru un living modern este folosirea contrastului alb-negru. Rezultatul este unul sofisticat, elegant și stilat, exact opusul unui design anost.

Descoperă mai multe idei și sfaturi în ghidul nostru de amenajare a unui living modern.

Culori living clasic

Nuanțele caracteristice stilului clasic sunt cele calde și neutre care fac ca acesta să se numere printre cele mai elegante și rafinate alegeri în materie de amenajări interioare. Pentru un living clasic alege să folosești mult alb sau culori pastel, precum bej, crem, galben pal, oliv, cărămiziu, fildeș și chiar și accente de auriu. Pentru mobilier, în schimb, optează pentru nuanțe închise de maro. O variantă la fel de populară este mixul de culori precum burgund, bronz și mahon, iar culorile pastel pentru pereți și tavan se îmbină armonios cu un mobilier maro.

Descoperă mai multe idei în ghidul nostru despre amenajarea unui living clasic. 

Culori calde pentru living

Culorile calde transmit o atmosferă veselă, primitoare și armonioasă, exact ceea ce îți dorești de la un living relaxant în care să petreci timp alături de familie și prieteni sau să te bucuri de momentele tale de liniște. Mai mult, culorile calde oferă senzația de spațiu mai mare și mai luminos.

Este important să creezi armonie și-n același timp contrast pentru a pune în valoare mobilierul. De aceea, orientează-te către mobilier din lemn sau cu accente lemnoase într-o tonalitate potrivită culorii pereților. De obicei, aceasta se integrează ușor în mai multe tipuri de decor și nuanțe.

Culori reci pentru living

Culorile reci sunt recomandate, în general, spațiilor mai generoase și implică un grad mai mare de selecție a mobilierului și obiectelor decorative. Dacă vrei un living modern și sofisticat care să tranmită energie, forță și eleganță alege nuanțe de albastru și verde.

Asociat cu prospețime și optimism, verdele conturează o atmosferă de vitalitate și sănătate care poate fi adaptată indiferent de gusturi sau stilul de amenajare. Alternează nuanțele închise de verde cu mobilier din lemn de culoare maro sau alb pentru a obține un efect care stimulează simțurile și te duce cu gândul la natură. Printre combinațiile de culori care te duc cu gândul la efervescența unei zile de vară la mare și transformă livingul într-un loc dedicat evadării din cotidian - nuanțele de albastru alături de culori neutre de alb, gri sau crem.

Culori neutre pentru living

Printre culorile potrivite pentru un living relaxant se numără și combinațiile de nuanțe neutre. Acestea emană confort, eleganță și rafinament, potrivindu-se majorității stilurilor de amenajare interioară. Nuanțele de alb și bej sunt în special recomandate camerelor mici deoarece sporesc luminozitatea. În același timp, culorile neutre îți oferă o gamă largă de opțiuni când vine vorba de alegerea mobilierului, deoarece poți alege atât mobilă colorată, cât și o variantă închisă la culoare, ori cu aspect de lemn.

În living, poți opta pentru o canapea în jurul căreia să construiești restul decorului. Ai de ales atât dintre numeroasele nuanțe de bej pentru o amenajare călduroasă, dar îți stau la dispoziție și tonuri de gri pentru un vizual profund și elegant. O canapea sau un colțar bej se va potrivi de minune cu alte culori mai închise sau cu detalii din metal. Culorile neutre pe care le alegi pentru mobilierul din living vor pune în valoare designul și aspectul deosebit al acestora.

Mobilier fabricat în România pentru un living în culorile potrivite personalității tale

Livingul este camera vedetă a locuinței și cea care îți permite într-un mod deosebit să experimentezi cu diferite combinații de culori și piese de mobilier, să-ți pui în valoare personalitatea și să creezi un spațiu în perfectă armonie cu gusturile și nevoile tale și ale familiei.

Dacă ești în procesul de a amenaja un nou living, pe lângă aspect și culori, ține cont și de calitatea pieselor. Peste două treimi din mobilierul din magazinele Mobexpert este produs în România în propriile fabrici, începând cu uscarea lemnului până la design.

Livingul este una dintre cele mai importante încăperi din casă, de aceea și amenajarea acestuia va necesita un buget mai ridicat. Citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni. În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

Dacă îți dorești un living în ton cu ultimele tendințe în amenajări interioare și în cele mai frumoase culori, dar simți că ai nevoie de un plus de inspirație, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu unul dintre consultanții noștri și descoperiți împreună ce ți se potrivește cel mai bine.

serviciu de design interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)