Tipuri de paturi: Cum să alegi modelul potrivit pentru dormitorul tău

Patul este fără doar și poate una dintre cele mai importante piese de mobilier din locuință. Este locul în care abia aștepți să te relaxezi după o zi lungă, în care îți încarci bateriile - mica ta oază de confort care îți oferă un somn odihnitor pe parcursul nopții. Tocmai pentru că este elementul principal din amenajarea dormitorului, patul trebuie să împace mai multe cerințe, atât practice, cât și estetice, iar o astfel de sarcină poate fi o provocare.

De aceea, am pregătit un ghid care să vină în întâmpinarea nevoilor tale și care să te ajute să alegi tipul de pat potrivit pentru dormitorul tău, în funcție de stil și configurație și care să îmbine latura funcțională cu cea estetică. Vestea bună este că există o mulțime de opțiuni în acest sens.

Sumar


Cum alegi patul potrivit pentru tine

Înainte de a ajunge efectiv la cumpărarea patului pe gustul și stilul tău, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. 

Dimensiunile patului

Un pat confortabil care să-ți susțină corpul în timpul nopții poate face minuni pentru somnul tău, iar multe dintre problemele cu care te poți confrunta de-a lungul timpului pot fi cauzate de dimensiunea patului. Probleme precum durerile de spate, trezirea în timpul nopții sau senzația de oboseală după somn.

Dimensiunea ideală a patului va depinde adesea de spațiul pe care îl ai la dispoziție în cameră. Un pat dublu nu ar fi o alegere practică pentru o cameră mică, pe de altă parte majoritatea dormitoarelor matrimoniale au suficient spațiu pentru un pat Queen sau King Size.

Află mai multe din ghidul nostru despre cum să alegi patul potrivit în funcție de dimensiuni.

Spațiul din dormitor

Locuiești într-o casă sau un apartament? Vrei să amenajezi un dormitor mic sau unul matrimonial? Sunt câteva dintre întrebările importante la care trebuie să te gândești înainte de a cumpăra un pat. Ia în considerare faptul că patul ocupă, de cele mai multe ori, cel mai mult spațiu în dormitor și că pe lângă acesta mai ai nevoie și de alte piese de mobilier. Un spațiu supraaglomerat poate provoca stres și poate face somnul mai dificil.

Înălțimea cadrului patului este și ea importantă și poate seta atmosfera și aspectul unui dormitor. Un cadru înalt poate adăuga o notă de grandoare dormitorului și, de asemenea, îl poate face să pară mai mare, în timp ce un cadru minimalist creează un spațiu liniștit, care amintește de un design interior feng shui.

Fermitatea cadrului de pat

Cadrele de pat sunt construite folosind două tipuri de baze pentru somiere. Acestea se numesc șipci sau lamele și determină fermitatea patului.

  • Lamele solide: o opțiune mai fermă, cu o susținere mai mare. Șipcile solide sporesc fermitatea patului tău. Sunt rigide și mai rezistente decât șipcile cu arcuri, oferind o duritate mai mare;
  • Lamele cu arcuri: sunt ușor curbate sau înclinate și au o flexibilitate naturală. Sunt mai puțin ferme decât șipcile solide și oferă un sprijin mai blând. Ele pot ajuta, de asemenea, la prelungirea duratei de viață a saltelei și permit alinierea corectă a corpului.

Salteaua 

Un pas la fel de important este alegerea saltelei. O saltea de calitate poate face diferența dintre un somn liniștit și odihnitor și un somn din care te trezești obosit și lipsit de energie. Cu arcuri, cu spumă, cu latex sau hibride, ai o mulțime de opțiuni la dispoziție, însă cheia este să o alegi pe cea potrivită pentru tine.

În funcție de stil

Alege un pat care să completeze designul dormitorului și care se potrivește cu stilul locuinței tale. Dacă restul pieselor de mobilier se încadrează în stilul scandinav, industrial sau rustic, recomandarea este să optezi pentru același stil și pentru pat. În schimb, dacă decorul locuinței este unul contemporan, un pat modern este alegerea ideală.

Tipuri de paturi

Patul este vedeta încăperii, de aceea trebuie să-l alegi cu deosebită atenție, în funcție de preferințele personale, dar și dimensiunea dormitorului. Patul trebuie să fie mixul perfect dintre comod și estetic și un loc în care să te bucuri de un somn confortabil și de calitate.

Cu o mulțime de modele la dispoziție, alegerea patului pentru dormitor poate fi un proces destul de anevoios. Scopul nostru este să-ți facem viața mai ușoară, așa că te ajutăm să-l găsești pe cel potrivit pentru tine și în funcție de cele mai des întâlnite tipuri de paturi.

Paturi din lemn

Un pat cu cadru de lemn dă o amprentă confortabilă, clasică și intimă dormitorului tău. De asemenea, necesită puțină întreținere și se numără printre cele mai practice tipuri de paturi, încadrându-se cu ușurință în decorul amenajările interioare indiferent de stil. Pentru un dormitor clasic sau vintage poți alege o comodă din lemn masiv cu aplicații ornamentale detaliate, cu aspect boem, pe alocuri antichizat.

Paturi tapițate

Paturile cu tăblie tapițată  sunt deosebit de comode și, în plus, conferă încăperii un aspect plin de stil, rafinament și eleganță. Însă, dincolo de aceste aspecte, are și numeroase avantaje: îți asigură tot confortul de care ai nevoie pentru a te sprijini atunci când te uiți la televizor sau citești, găsești o mulțime de modele de paturi tapițate, de la cele în stil clasic și până la paturi cu design modern. Totodată, așternutul de pat de pat nu alunecă la fel de ușor cum se întâmplă în cazul paturilor obișnuite.

Paturi cu platformă

Printre cele mai populare modele de paturi pentru dormitor, cele cu platformă sunt, de regulă, mai joase decât cele tradiționale și nu au un sistem de arcuri în interiorul cadrului. Paturile cu platformă dau un aspect elegant și simplu și sunt ideale pentru interioarele în stil minimalist sau pentru amenajarea încăperilor mici, deoarece ocupă mai puțin spațiu. Dintr-un pat cu platformă pot lipsi complet tăbliile, dar există și modele de paturi cu platforma cu tăblie la cap.

Paturi cu spațiu de depozitare

Paturile dotate cu sertare și spațiu pentru depozitare sunt foarte utile pentru a păstra lenjeria de pat, pernele și pilotele, dar și hainele care nu mai au loc în dulap. Poți opta pentru paturi cu unul, două sau mai multe sertare laterale, în partea din față sau sub saltea, pentru a depozita în ordine toate lucrurile de care ai nevoie. Sunt ideale pentru camerele moderne, în special dormitoarele din apartamente cu două camere sau mai mici în care spațiile de depozitare sunt limitate. De asemenea, pot fi folosite și în camerele adolescenților, unde spațiul suplimentar este întotdeauna binevenit. 

Pat de zi

Dacă vrei să transformi o cameră într-un spațiu multifuncțional, un pat de zi e alegerea ideală, deoarece poate fi folosit atât ca o canapea confortabilă, cât și ca un loc de dormit. Un pat de zi poate servi drept loc de relaxare pentru biroul de acasă, loc de citit în biblioteca de acasă sau spațiu de dormit pentru musafirii care rămân peste noapte.

Pat cu 2 compartimente

De asemenea, poți opta pentru un pat multifuncțional, care ascunde un loc adițional de dormit. Acest model se va încadra perfect mai ales în camera adolescenților, care adesea au prieteni care vin în vizită, sau în dormitorul de oaspeți.

Paturi rabatabile sau paturi Murphy

Patul vertical rabatabil a fost inventat în anul 1900 de William Lawrence Murphy și a devenit popular datorită diverselor filme de comedie. Paturile cu mecanism vertical sunt o soluție inteligentă pentru a salva spațiu într-un apartament mic sau o garsonieră. Printr-o singură mișcare, îți poți transforma dormitorul dintr-un loc înghesuit, în unul aerisit și confortabil. Acest tip de pat este ascuns într-o piesă de mobilier: se pune deoparte ziua și se scoate doar noaptea.

Paturi suprapuse/suspendate

Soluția clasică care te va ajuta să salvezi cel mai mult spațiu în camera copiilor sunt paturile supraetajate. Comode, sigure, distractive, acestea nu vor aglomera inutil spațiul, lăsând mai mult loc pentru alte activități. Printre ideile de amenajare pentru camera tinerilor sau chiar pentru o garsonieră, care îți oferă o soluție inteligentă de salvare a spațiului, se numără și paturile înalte, întrucât zona de sub pat poate fi utilizată pentru a amenaja un birou, un loc de joacă sau spațiu de depozitare.

Patul potrivit pentru tine este unul de calitate fabricat în România

Patul este o achiziție importantă pentru amenajarea casei tale, una pe care nu o vei înlocui foarte des și care poate scădea sau îmbunătății calitatea somnului și estetica dormitorului. Patul este acea oază de relaxare pe care îți vine cu greu să o părăsești dimineața și la care abia aștepți să te întorci seara, prin urmare ar trebui să fie cea mai confortabilă piesă de mobilier din toată casa.

Cel mai important lucru, indiferent de dimensiuni sau ce stil alegi pentru dormitorul tău, este să optezi întotdeauna pentru piese de mobilier de cea mai înaltă calitate. Un pat care îți oferă confort și îți dă o stare de bine în fiecare zi trebuie să fie funcțional, rezistent și, bineînțeles arătos. Pentru a ne asigura că îți oferim tot ce e mai bun la prețuri optime, peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România.

Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor pentru amenajarea dormitorului și alegerea tipului de pat potrivit, consultanții Mobexpert îți stau mereu la dispoziție. Apelează la serviciul nostru de design interior pentru idei și sfaturi personalizate spațiului și nevoilor tale.

servicii design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)