Stilul eclectic în design interior: Cum să-ți amenajezi locuința într-un mod unic și nonconformist

Un joc al contrastelor între vechi și nou, modern și clasic, între lux și accesibil, între minimalism și maximalism, stilul eclectic este unul creativ și nonconformist. Un design interior eclectic este, în esență, o asociere fermecătoare de diverse stiluri, din perioade diferite, caracterizat de o ambundență de culori, texturi, finisaje și forme, aspect care transformă interiorul într-un spațiu complex, unic și inconfundabil.

Dacă acesta este stilul în care visezi să-ți decorezi locuința, descoperă o listă cu idei și recomandări care să te ajute să alegi mobila, culorile și decorațiunile ideale pentru o casă în stil eclectic de toată admirația.

Sumar


Ce înseamnă stilul eclectic în design interior?

Stilul eclectic înseamnă îmbinarea armonioasă a diferitelor stiluri, forme, culori, texturi și imprimeuri pentru a crea un decor care lasă imaginația să se dezlănțuie și să depășească granițele convenționalului. Un design interior eclectic oferă o libertate mai mare în amenajare, nu impune restricţii, dar, presupune riscuri.

Stilul eclectic a apărut în secolul al 19-lea și a însemnat inițial un amestec de baroc, clasicism și renascentism. Apariția și dezvoltarea stilului eclectic poate fi asociată și cu o anumită oboseală din cadrul rigid al designului clasic, folosit nu doar în designul interior, ci și în arhitectură. Astfel, s-a descoperit că lucruri noi pot fi create prin amestecarea cu pricepere a elementelor din direcții vechi, binecunoscute, cu cele mai noi tendințe în design interior.

Deși este un stil mai permisiv, eclectismul în amenajările interioare nu are, însă, un caracter întâmplător. Ca să poți alătura într-un spațiu elemente disparate, din stiluri sau epoci diferite, fără să dai senzația de improvizație și dezordine, trebuie să coordonezi alte aspecte: dimensiunea pieselor de mobilier, cantitatea decorațiunilor și culorile.

Caracteristici ale stilului eclectic

Ca orice stil de amenajare, și cel eclectic are câteva caracteristici reprezentative după care să te ghidezi:

Simetrie și repetiție - atunci când alegi lucrurile care se vor afla într-un decor eclectic, ține cont de simetrie în ceea ce privește formele, liniile și proporțiile. Repetarea nu se referă doar la ideea obiectului în sine, ci și la asocierea formelor sau a culorilor.

Mixul și potrivirea elementelor contrastante - pentru un decor eclectic autentic mixează elemente contrastante: vechi și nou, elegant și simplu, obiecte extravagante alături de unele simple, în stil minimalist, culori puternice și tonuri pastelate.

Evită aglomerarea elementelor - chiar dacă stilul ecletic îți oferă liberatea de a alaege cât mai multe obiecte diferite, este important să eviți aglomerarea elementelor de design. Alternează spațiile încărcate cu cele mai libere.

Combină imprimeurile - imprimeurile pot da viață designului eclectic, mai ales dacă sunt din zone diferite: mixează imprimeul floral cu unul geometric sau rustic, dar ține seama de simetria patternurilor. 

Fundal neutru - optează pentru un fundal neutru folosind culori precum alb, negru, bej sau gri, dar si materiale naturale precum lemnul sau piatra pentru podea, blatul mesei sau pereti. Este mult mai ușor să faci combinații ingenioase de piese și decorațiuni.

Alte elemente specifice stilului eclectic ar fi –  antichităţi folosite cu moderaţie, colecţii şi seturi de piese similare, obiecte singulare, piese de mobilier de peste tot din lume, contrastul de culoare sau finisaj, elemente tradiţionale şi moderne, materiale brute combinate cu texturi elegante, suprafeţe uzate combinate cu suprafeţe rafinate.

Idei de mobilier în stil eclectic

Echilibrul și simetria au un rol important într-o amenajare eclectică, de aceea trebuie să acorzi o atenție specială proporțiilor elementelor folosite. Chiar dacă alegi piese de mobilier care provin din stiluri diferite, dimensiunea acestora trebuie să fie asemănătoare. Combină o canapea clasică sau vintage, cu un fotoliu modern, o măsuță rustică și o bibliotecă în stil shabby chic.

Primul pas este stabilirea unui concept sau alegerea unei teme care să reprezinte elementul unificator - poate fi un finisaj, o textură, un pattern sau o culoare. Deși nu există mobilă creată în stil eclectic, o astfel de amenajare poate fi obținută prin combinarea obiectelor de mobilier care aparțin unor stiluri diferite. Piesele de mobilier vor avea siluete asemănătoare sau se vor armoniza prin finisaje și culori.

Living

Mobilierul din living poate fi un amestec de diferite stiluri, modele și culori. O îmbinare interesantă poate fi chiar alăturarea de scaune moi, de fotolii englezești cu spătarul înalt, lângă o măsuță de cafea din sticlă. De asemenea, mobila minimalistă, modernă se poate combina cu cea masivă, executată din lemn natural. Atenție doar să nu aglomerezi prea mult interiorul.

Optează pentru o piesă de mobilier statement care poate deveni cu ușurință punctul central al camerei. Fie că e vorba de un candelabru, de un obiect de artă, de un tablou, de o oglindă victoriană mare, de o măsuță de cafea retro din lemn, de un covor, oricare dintre acestea pot fi transformate în puncte de interes.

O altă idee inedită este să alegi o piesă atipică, cum ar fi o canapea mai puțin obișnuită care să joace rolul de „vedetă” în living. Această piesă de mobilier va deveni centrul de interes, în jurul căruia vor fi distribuite celelalte elemente.

Simetria este un aspect important pentru a obtine un decor eclectic armonios în living. Dacă alegi scaune cu spătar curbat, atunci aceste linii trebuie să se regăsească și în alte obiecte decorative cum ar fi oglinzi, rame sau în alte piese de mobilier - fotolii, dulapuri etc. Este important să nu asociezi elemente drepte, cu muchii tari, cu linii fine și curbate, deoarece acest lucru poate destabiliza imaginea de ansamblu dorită într-un design eclectic.

Citește ghidul nostru pentru mai multe idei și sfaturi despre cum să-ți amenajezi livingul așa cum îți dorești.

Dormitor

Deși nonconformisul este una dintre trăsăturile stilului eclectic, pentru designul interior al dormitorului recomandarea este să alegi un fundal neutru din punct de vedere cromatic, care să evidențieze obiectele de mobilier sau decoraţiunile care fac parte din decor.

Alege un pat king size tapițat sau unul cu baldachin, un fotoliu modern, un dulap compact minimalist și noptiere în stil scandinav. Jocă-te cu texturile pentru a crea o atmosferă profundă, veselă și unică tipică unui dormitor eclectic. Combină textile grele, cum ar fi catifeaua, cu țesături tricotate, draperi transparente sau albe, perne shaggy colorate, un covor pufos și diverse obiecte de artă - toate aceste detalii “încălzesc” atmosfera.

Află mai multe despre ce piese de mobilier sunt esențiale din ghidul nostru despre amenajarea dormitorului.

Bucătărie

Caracteristicile de bază ale stilului eclectic se aplică și în amenajarea bucătăriei. Păstrează spațiul cât mai luminos și aerisit pentru a facilita activitățile. Alege finisaje care să iasă în evidență cum ar fi faianța cu patternuri îndrăznețe sau cărămida aparentă, montează corpuri de iluminat în culori îndrăznețe, contrastante. Totodată, asociază elementele vechi cu cele noi, cum ar fi un frigider modern cu electrocasnice retro sau un cântar vintage. Vasele și ustensilele de gătit lasă-le la vedere, pe rafturi deschise, în scop decorativ.

Decorațiuni pentru un interior eclectic

Decorațiunile într-un design interior în stil eclectic pot fi dintre cele mai variate și poți integra cu ușurință o varietate mare de obiecte: vaze, rame foto, figurine, sfeșnice sau obiecte decorative. Este important ca fiecare dintre obiectele folosite pentru decor să își găsească un loc și să rezonezi cu acestea, deoarece în definitiv stilul eclectic este un mod de a-ți exprima personalitatea.

Obiectele decorative trebuie să fie amplasate astfel încât să pună în valoare locuința, în timp ce ambientul trebuie să se armonizeze cu fiecare piesă. Alege piese de artă clasice pe care să le combini cu unele contemporane, obiecte hand-made, cărți și suveniruri din călătorii, oglinzi vintage și lumână parfumate care să dea acea atmosferă cozy.

Arta este o componentă de bază a stilului eclectic, de accea tablourile colorate reprezintă o alegere ideală pentru acest tip de decor. Nu uita să optezi și pentru plante de diferite dimensiuni care oferă o atmosfera boho, chic și naturală. Completează decorul și cu un tapet cu flori care va da un aspect vesel încăperii.

Iluminarea potrivită pentru amenajarea în stil eclectic

Corpurile de iluminat pot transforma complet un spațiu, atât din punct de vedere funcțional, dar și estetic, iar într-un design interior eclectic, acestea sunt cele mai potrivite să complimenteze spațiul și să ofere acel plus de personalitate.

Alege lustre în stil vintage și candelabre mari cu cristale care vor crea un joc interesant de lumini pe pereți și tavan, sau pendule minimaliste, arhitecturale sau geometrice. Poți combina fără probleme lampadare clasice cu veioze moderne, sau aplice retro. Cu cât formele acestora sunt mai neobișnuite, cu atât sunt mai potrivite într-un apartament în stil eclectic.

Culorile pentru un design interior eclectic

Un interior în eclectic este un spațiu plin de culoare și energie. Paleta cromatică specifică stilului eclectic urmărește să creeze o atmosferă confortabilă, interesantă, niciodată plictisitoare, dar și să pună în valoare piesele de mobilier și decorațiunile. Culorile de bază sunt nuanțele neutre de alb, crem si gri, care sunt asociate cu cele puternice precum roșu, verde, albastru, mov royal și/sau cu accentele metalizate.

Poți introduce culorile puternice fie că e vorba de un perete accent sau tapetat pe care să se regăsească elemente eclectice, cum ar fi: o oglindă de epocă alături de niște postere Art Nouveau și fotografii cu rame vintage, fie poți alege o canapea sau o bibliotecă într-o culoare vibrantă.

O casă în stil eclectic merită mobilă de calitate

Definit de originalitate, farmec, armonie și elemente care depășesc granițele conveționalului, stilul eclectic te poartă într-o călătorie în timp, printre epoci și stiluri diferite, încurajând originalitatea, echilibrul și libertatea de expresie.

Dacă plănuiești să-ți amenajezi casa în stil eclectic pe lângă aspect, ține cont și de de calitatea pieselor, deoarece este o parte importantă a acestui stil de amenajare. Peste două treimi din mobilierul Mobexpert este produs în România, iar piesele sunt create pentru a da stil și personalitate locuinței tale, dar și pentru a fi extrem de practice și confortabile.

Și pentru că știm că amenajarea unei locuințe nu este tocmai ușoară, pe lângă sfaturi și idei practice, am creat un ghid special pentru a estima cât costă să mobilezi un apartament. Te poți folosi și de calculatorul de buget care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și îți face munca mai ușoară oferindu-ți o listă cu recomandări de piese de mobilier care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator buget

Iar dacă vrei să-ți (re)decorezi locuința în stil eclectic, dar nu știi de unde să începi, apelează la seviciul de design interior Mobexpert. Programează o ședință online gratuită cu unul din specialiștii noștri și află cum poți să aduci în casa ta acel decor extravangant, unic, cu un plus de energie și veselie.

serviciu design interior

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)