Cum amenajezi o baie minimalistă: 12 pași și modele pentru un decor simplu și elegant

Stilul minimalist pune accent pe o estetică luminoasă, curată și pe utilitate și se potrivește oricărui tip de baie, indiferent de dimensiuni. Băile minimaliste combină linii elegante, moderne, un decor care maximizează frumusețea, dar și eficiența și schemele de culori care ajută la crearea unui aspect mai deschis și mai spațios. Totodată, liniile simple și piesele de mobilier cu un scop bine definit, creează o baie funcțională, o caracteristică de bază a minimalismului.

Dacă te-ai hotărât să optezi pentru un astfel de decor însă nu știi de unde să începi, atunci acest ghid îți vine în ajutor. Descoperă idei și sfaturi de design interior pentru amenajarea unei băi minimaliste

Sumar


1. Piese de mobilier cu forme clare și bine definite

Minimalismul și funcționalitatea merg mână în mână. Mobilierul minimalist este rezistent, practic și confortabil, fără piese voluminoase care ocupă prea mult loc. Alege piese de mobilier lipsite de elemente ornamentale, cu suprafețe netede și linii drepte sau organice, inspirate din natură.

Optează pentru un mobilier cu accente metalice, cu un design simplu care să creeze ideea unui spațiu aerisit. De asemenea, piesele de mobilier suspendate sunt specifice stilului de design interior, accentuând ideea de spațiu mai mare și bine organizat.

2. Elemente cât mai aproape de natură

Creează senzația de spa în baia ta minimalistă, adăugând elemente naturale precum lemnul. Un material de bază în amenajările în stil minimalist, care te va ajuta să obții o baie primitoare, călduroasă și cu mult bun gust. Poți folosi lemnul pentru a face o pardoseală simplă de duș din scânduri, dulapuri, un perete accent sau pardoseala pentru întreaga baie.

În cazul în care optezi pentru astfel de mobilier de baie, poți crea un decor cu adevărat deosebit dacă alegi obiecte sanitare în nuanțe deschise sau reci. De exemplu, o chiuvetă modernă închisă la culoare în contrast cu o mască  în tonuri pământii este combinația perfectă pentru o baie minimalistă, plină de personalitate.

3. Accesorii de baie cât mai puține și deosebite

Când vine vorba de un decor minimalist principul de less is more este cheia. Evită aglomerarea blatului de la lavoar cu prea multe articole sau decorațiuni, în schimb păstrează la vedere doar accesoriile și obiectele pe care le folosești mereu, iar pe restul ascunde-le în dulap.

Accesoriile de baie minimaliste, însă foarte chic sunt varianta perfectă, deoarece sunt atât funcționale, cât și piese de decor. Pentru un plus de personalitate și culoare, adaugă un ghiveci cu plante de apartament rezistente la umiditate.

4. Corpuri de iluminat dispuse subtil pentru cât mai multă lumină

O casă minimalistă are nevoie de corpuri de iluminat simple, dar de efect care să ofere lumină din abundență, iar baia nu face excepție. Optează pentru corpuri de iluminat arhitecturale sau geometrice, cu linii drepte, inspirate din natură; cu aspect metalic sau o culoare mai închisă și mată care să aducă un plus de stil încăperilor.

Locul lustrelor tradiţionale este luat de plafoniere și pendule metalice, realizate artistic, sau de unele foarte fine, cu abajururi din hârtie. Pentru lumina ambientală alege spoturi pe care să le montezi de-a lungul tavanului și care să disperseze lumină în toată încăperea. Pentru zona funcțională ai nevoie de lumini puternice pentru a oferi claritate. Montează aplice deasupra sau în partea laterală a oglinzii, în funcție de amplasarea celorlalte corpuri.

5. Mobilier și obiecte sanitare suspendate

Băile amenajate în stil minimalist pun accent pe ordine, curățenie și pe respectul acordat simțului spațiului. Pentru a te folosi de tot spațiul din baia ta, optează pentru piese de mobilier înalte care îți permit să depozitezi cât mai multe lucruri. O soluție constă în  obiectele sanitare suspendate, care nu încarcă deloc suprafața băii și îți permit să o folosești pe aceasta în întregime.

Un vas de toaletă sau o mască de lavoar bine aleasă are multiple funcții în baie îmbinând latura practică cu un design interior deosebit și îți oferă soluții ergonomice de amenajare a spațiului. Mai mult de atât, o pardoseală liberă este mai curată și mai ușor de întreținut.

6. Cabină de duș pentru o baie mică minimalistă

Cabina de duș tradițională este varianta ideală pentru o baie mică de apartament, deoarece nu îți fură prea mult spațiu și, în același timp, îți oferă confortul de care ai nevoie. Aceasta nu doar că te ajută să valorifici fiecare centimetru din încăpere, ci este și plăcută din punct de vedere estetic și te ajută să te organizezi mai ușor.

Creează iluzia unei încăperi mai mari și mai luminoase cu un duș de tip walk-in cu geam din sticlă, care are cădița foarte joasă sau scurgere direct în pardoseală. Dacă optezi și pentru un mic taburet din lemn, nu doar că vei adăuga un element în plus din punct de vedere estetic, dar se va dovedi extrem de folositor atunci când vrei să te bucuri de un duș lung și relaxant.

7. O cadă minimalistă pentru o baie spațioasă

Dacă nu ești dispus să renunți la băile lungi, cu apă fierbinte sau dispui de un spațiu mai mare, atunci o cadă minimalistă este alegerea ideală pentru amenajarea băii. Pe lângă componenta estetică, o cadă îți oferă multe avantaje, cum ar fi multifuncționalitatea și confortul. Alege o baie dreptunghiulară sau pe colț deoarece aceasta va păstra aparența unei băi aerisite și foarte spațioase.

8. O oglindă statement pentru un decor elegant și aerisit

De pe lista de elemente esențiale în amenajarea unei băi minimaliste nu poate lipsi o oglindă mare, în forme geometrice „perfecte” precum dreptunghi sau cerc, fără rame sau cu unele din metal. Acest lucru te va ajuta să obții acel aspect minimalist, dar cu o notă elegantă. Mai mult de atât, aceasta îți va oferi iluzia unui spațiu mai mare, aerisit și luminos.

9. Mix de culori neutre, cheia unui decor curat și elegant

Un aspect important în designul minimalist este alegerea unei palete cromatice neutre, atât pentru pereți, cât și pentru piesele de mobilier. Nuanțele de alb, gri, bej sunt alegerile ideale pentru a crea un spațiu calm și odihnitor din punct de vedere vizual, asemănător unui spa. În cazul în care alegi o piesă de mobilier ce combină mai mult de două nuanțe, alege finisaje cât mai simple și, de preferat, din aceeași paletă cromatică.

10. Câteva pete de culoare în nuanțe puternice

Poți amenaja o baie minimalistă și dacă ești fanul culorilor. Culoarea poate fi folosită pentru a crea un design atrăgător, fără a renunța la minimalism, atât timp cât se păstrează o paletă relativ mică, de 1-3 culori. Alege obiecte sanitare într-o nuanță diferită față de restul pieselor de mobilier, accesorii de baie sau prosoape în nuanțe puternice sau un covor de baie într-o culoare îndrăzneață.

Dacă vrei pentru pereții tăi o culoare vibrantă, atunci pictează doar unul dintre pereți, astfel încât acesta să devină centrul de interes al camerei și să rupi puțin monotonia decorului. Păstrează însă obiectele sanitare și mobilierul în aceeași culoare.

11. Spații de depozitare pentru o organizare eficientă

Păstrează baia minimalistă ordonată și curată alegând spații de depozitare compartimentate eficient pentru toate obiectele de care ai nevoie. Montează etajere, poliție și corpuri suspendate unde să poți depozita prosoape și alte obiecte de care ai nevoie. Pentru mai mult spațiu de depozitare, prinde cârlige pe ușă unde poți atârna apoi coșulețe cu mânere. Alege un coș de baie din material rezistent, o piesă aspectuoasă și versatilă, ușor de integrat.

12. Modele de băi minimaliste: Alege mobilier fabricat în România pentru calitate superioară

Baia este mai mult decât o simplă încăpere din locuința ta, ci mai degrabă un adevărat sanctuar de relaxare și înfrumusețare, care contribuie în mod direct la starea ta generală de bine. De aceea, întregul design trebuie să se muleze pe dorințele și preferințele tale estetice și, nu în ultimul rând, să fie de calitate.

Dacă vrei să te bucuri din plin de calitate și confort în baia ta minimalistă, alege mobilier de baie cu un design unic și de o calitate pe măsură. La Mobexpert credem că locuința ta merită ce este mai bun – mobilier confortabil, rezistent, funcțional și, bineînțeles, arătos. Tocmai de aceea îl creăm chiar noi. Peste două treimi din mobilierul nostru este produs în propriile fabrici pentru a ne asigura că obținem calitatea și prețurile optime pentru tine.

În cazul în care  nu ai un buget bine definit pentru procesul de (re)amenajarea băii, am făcut noi pentru tine câteva estimări despre cât costă să mobilezi apartamentul sau casa. În plus, te poți folosi și de calculatorul de buget care oferă prețuri concrete din piață, dar și recomandări de mobilier care se pliază pe buzunarul tău.

calculator buget

Pentru mai multe idei despre cum să transformi baia ta într-un spa în miniatură conform principiilor stilului minimalist, serviciul de design interior Mobexpert este la dispoziția ta. Programează o ședință online gratuită cu designerii noștri și descoperă cum poți să-ți transformi baia într-un templu al relaxării.

serviciu design interior

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)