In vino veritas - cum alegem paharul potrivit pentru vin

Însoțitorul perfect pentru o masă savuroasă, catalizatorul petrecerilor sau liantul conversațiilor lungi cu un prieten vechi, vinul este o prezență constantă în viețile noastre. Unde mai pui că, atât timp cât este consumat cu moderație, acesta aduce totodată și o serie de beneficii la nivelul organismului, printre care îmbunătățirea circulației și favorizarea digestiei.

Pentru a te bucura din plin de experiența pe care ți-o oferă un vin bun, acesta trebuie servit la o temperatură corespunzătoare și, desigur, în paharul potrivit. În continuare, îți vom prezenta câteva caracteristici de care să ții cont atunci când îl alegi.

Mobexpert Blog - In vino veritas - cum alegem paharul potrivit pentru vin

Sumar


Paharul pentru vin roșu

Pentru a îl savura din plin, vinul roșu se servește la o temperatură cuprinsă între 13 și 18 grade Celsius. Paharul din care se bea vinul roșu este mai mare în capacitate, pentru ca vinul să-și elibereze aroma, și are un diametru redus în partea de sus, tocmai pentru a o menține cât mai mult în pahar.

Contactul cu aerul favorizează eliberarea aromelor, astfel că este indicat să deschizi sticla cu câteva zeci de minute înainte de servire și să torni vinul într-un decantor sau, în criză de timp, să apelezi la un aerator special.

 

Paharul pentru vin alb

Vinul alb se servește la o temperatură de 7-13 grade Celsius, dintr-un pahar cu pereți mai drepți decât în cazul celui pentru vin roșu. De asemenea, acestea au o capacitate mai mică, pentru ca „licoarea magică” să își păstreze temperatura pentru o perioadă cât mai îndelungată. Motivul: vinul alb nu este la fel de aromat ca cel roșu, astfel că nu are nevoie de un volum mare de aer.

 

Paharul pentru șampanie și vin spumant

Șampania și toate celelalte tipuri de vin spumant se servesc reci, la temperaturi cuprinse între 4 și 9 grade Celsius (în funcție de sortiment), în pahare de șampanie flaut, cu picior înalt. Acesta trebuie să fie subțire și să aibă un volum mic. Forma de flaut încetinește viteza de ieșire a bulelor din pahar, păstrând pentru mai mult timp viu efectul magic al vinurilor spumante. În cazul unui vin spumant dulce și fructat, se poate folosi și un pahar tip cupă.

Bonus tip: 5 pași simpli pentru degustarea vinului acasă

1. Verificarea temperaturii
Asigură-te că vinul pe care urmează să îl deguști are temperatura potrivită cu ajutorul unui termometru special.

2. Examinare vizuală
Deschide sticla cu ajutorul unui tirbușon, toarnă vinul în pahar și analizează nuanța de culoare, limpezimea și fluiditatea.

3. Eliberarea aromelor
Rotește ușor paharul în mână pentru a agita vinul, facilitând astfel eliberarea aromelor.

4. Examinarea aromelor
Apropiind nasul de buza paharului și inspirând, vei simți aromele specifice ale vinului: florale, fructate, vegetale, lemnoase etc.

5. Examinarea gustului
Plimbă prima înghițitură de vin prin întreaga cavitate bucală pentru a îi simți intensitatea gustului și aroma specifică, însă și fluiditatea, catifelarea, tăria alcoolică, aciditatea sau astringența.

Cin-Cin!

Mobexpert Blog - In vino veritas - cum alegem paharul potrivit pentru vin

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)