Amenajare bucătărie rustică: Idei, poze și modele cu stil pentru colțul tău idilic

Indiferent că locuiești într-un oraș aglomerat sau într-o zonă mai liniștită, poți aduce frumusețea naturii la tine acasă printr-o amenajare în stil rustic. Și ce loc mai bun decât bucătăria în care și tu și familia ta petreceți atât de mult timp?

Dacă ești la început de proiect și ai nevoie de inspirație pentru mult visata ta bucătărie rustică, ți-am pregătit o listă cu idei și recomandări care să te ajute să alegi mobila și decorațiunile ideale în amenajarea unei bucătării rustice, deopotrivă funcțională, călduroasă și primitoare.

Sumar


1. O atmosferă caldă plină de farmec

Atemporal și versatil, stilul rustic crează un mediu cald și primitor, care va transforma fiecare minut petrecut în bucătărie într-o evadare în aer liber. Cu un accent puternic pe confort și funcționalitate, designul rustic folosește predominant materialele naturale, culorile simple, pământii și printurile florale și se remarcă prin suprafețele neregulate, nefinisate.

2. Materiale naturale care te trimit cu gândul la o cabană

Vopsit sau în textura sa originala, lemnul aduce un plus de calm în tot acest tablou. În forma mobilierului, dar și a pereților placați sau a grinzilor expuse, acesta este un element aparte al stilului rustic.

Iar dacă spunem rustic, atunci neapărat și piatra ori cărămida își au locul în acest design care amintește de o fermecătoare cabană la munte. În afară de lemn, cărămida sau plăcile ceramice cu aspect de cărămidă sunt o alegere potrivită pentru placarea pereților.

3. Culori neutre și calde cu accente vibrante care amintesc de grădina din fața casei

În ceea ce privește cromatica, bucătăria rustică amintește de bunătățile din grădină. Gândește-te cum să îmbini tonurile pământii cu nuanțele vibrante ale plantelor, fructelor și legumelor proaspete.Optează pentru o combinație de efect între culorile neutre precum alb sau bej și cele calde, pământii care te relaxează și îți dau o energie bună, precum maro, roșu, portocaliu.

Accentele de verde închis sau albastru sunt, de asemenea, binevenite. Compune o cromatică ce evocă frumusețea naturii și bucură-te de un spațiu ce te poartă cu gândul la vacanța petrecută la bunici la țară.

Bucătărie Sofia
Solicită o ofertă personalizată

În cazul în care alegi pentru mobilier o culoare puternică, accent precum: roșu, galben, albastru, verde, negru – mergi pe finisaje cât mai simple, deschise la culoare și din aceeași paletă cromatică sau, și mai bine, albe sau bej. Nu aglomera încăperea folosind mai multe culori, două sau trei sunt suficiente.

Bucătărie Amelie
Solicită o ofertă personalizată

4. Mobilier care te poartă în casa de la țară a bunicilor

Stilul rustic îți permite să refolosești piese pe care le ai deja. Nu ignora potențialul estetic al pieselor vechi, pe care le poți alătura celor noi într-un echilibru vizual. Dacă găsești o piesă de mobilier veche, ia-o și recondiționează pentru că este exact ce ai nevoie într-un astfel de decor. Altfel, alege elemente noi dar cu aspect nefinisat sau antichizat.

Acest stil se remarcă prin mobilierul solid care îți lasă impresia, de la prima vedere, că este făcut să reziste generații întregi. Mobila într-o bucătărie rustică trebuie să fie cât mai simplă, cu suprafețe care amintesc de materiale naturale, cu linii mai unduite și elemente metalice la vedere, cum ar fi balamalele, zăbrelele sau mânerelele.

5. O masă impozantă din lemn ca punct central

O masă din lemn masiv va transforma radical aspectul bucătăriei și va fi piesa centrală din întregul decor. Forma acesteia trebuie aleasă și în funcție de forma bucătăriei: o masă rotundă se va potrivi într-o bucătărie pătrată, iar o masă dreptunghiulară va fi punctul de atracție într-o încăpere lungă și îngustă. Poți înlocui masa și cu o insulă solidă din lemn cu dublă utilizare – loc de luat masa, dar și spațiu de lucru.

Dacă îți e dor de scaunul copilăriei din casa bunicilor, acum este momentul să îl reinventezi. Optează pentru scaune din lemn cu spătar înalt și netapițate, pe care să arunci perne pufoase și colorate.

6. Bufet și rafturi deschise pentru a-ți etala vesela… veselă

Parte din farmecul bucătăriei rustice este și etalarea obiectelor pasate din generație în generație care onorează tradiția. Colecția de ceramică a bunicilor sau tacâmurile din lemn cumpărate de la artizani au acum posibilitatea să strălucească. Pentru asta ai nevoie de o vitrină . Nu numai că este esențială în bucătăria rustică, dar este și un motiv în plus să cumperi acel set de veselă la care visezi de mult timp și care arată prea bine ca să stea ascuns în dulap.

Optează și pentru dulapuri suspendate cu uși din sticlă sau rafturi deschise și bufete cu veselier pictate sau sculptate cu aspect nefinisat, în care să pui la vedere borcane cu condimente și boluri colorate.

7. Veselă și accesorii care-ți luminează ziua

Un element aparte în bucătăria rustică este aglomerarea de diferite obiecte și accesorii de bucătărie lăsate la vedere. Umple rafturile, pereții și toate suprafețele disponibile cu vasele din ceramică ori lut, în culori pământii cu aspect neșlefuit sau mat, ori veselă cu pattern-uri pe margine sau pictate manual.

Folosește din plin obiecte decorative tradiționale precum coșuri de răchită, tacâmuri și recipiente cu motive tradiționale, ștergare sau carafe cu design floral.

Nu uita de recipientele pentru depozitare, ustensile suspendate și seturile simpatice pentru bucătărie care promit organizare, funcționalitate și crearea unui spațiu plăcut, ideal pentru gătit. Dacă ai vase din cupru, cositor ori alamă transmise din generație în generație, o bucătărie în stil rustic este exact setting -ul de care ai nevoie pentru a fi puse la loc de cinste și admirate.

8. Electrocasnice strălucitoare pentru o bucătărie rustică modernă

Dincolo de mobilier, electrocasnicele sunt poate cele mai vizibile elemente care dau o notă modernă unei bucătării rustice. Optează pentru piese din oțel inoxidabil care contrastează puternic cu acel aer nostalgic al stilului rustic, pentru o amenajare în pas cu tendințele în design interior .

Bucătărie Florența
Solicită o ofertă personalizată

Dacă nu vrei accente prea moderne, alege electrocasnice cu note vintage. De exemplu, optează pentru tradiționalul aragaz cu arzătoare în locul unui cu plită cu inducție. Poți compensa și cu electrocasnice mici rcare sunt atât practice, cât și extrem de aspectuoase și aduc un plus de rafinament decorului.

9. Cât mai multă lumină caldă și naturală

Într-o încăpere cu un design rustic lumina naturală are un rol important, de aceea ideal este să ai ferestre cât mai multe și cât mai mari. Dacă, însă, nu ești norocosul proprietar al unor ferestre mari alege pentru corpurile de iluminat becuri cu lumină naturală sau caldă. Optează pentru corpuri suspendate precum o lustră sau o plafonieră cu structură din lemn, metal sau sticlă cu un design deosebit și care se va dovedi o piesă de efect în decorul bucătăriei.

10. Textile din fibre naturale țesute manual

Țesăturile din fibre naturale, simple, brodate sau croșetate sunt ideale într-o bucătărie rustică. Folosește pânza groasa de sac, materiale din in, bumbac, cânepă, lână sau iuta. Specifice sunt obiectele cu broderii țesute manual, bogate în culori, imprimeuri florale și motive tradiționale sau geometrice.

Pentru fețele de masă sau șervetele decorative alege modele cu inserții de dantelă, motive tradiționale sau printuri cu elemente din natură de la flori la animale sau fructe și legume. Draperiile sau perdelele într-o bucătărie rustică trebuie să fie musai din in sau cânepă în culori calde precum alb sau culoarea untului, cu câteva detalii colorate sau broderii în motive tradiționale.

11. Covor care pare că a văzut mulți pași la viața lui

Podeaua poate fi pusă în valoare de un covor țărănesc cu aspect uzat, lucrat manual sau unul de lână împletit în culori calde care să completeze culoarea pereților. Optează pentru covoare de diferite forme și culori cu motive tradiționale sau imprimeuri geometrice.

12. Ghivece din ceramică sau piatră cu aspect nefinisat

Pentru a transforma bucătăria într-un spațiu cât mai viu și mai aproape de natură nu uita de plantele suspendate sau cele în ghivece din ceramică sau piatră deosebite. Iar dacă vrei să păstrezi cât mai mult timp acest aer de grădină interioară optează pentru flori decorative artificiale care se mențin în orice anotimp și nu necesită îngrijire specială, astfel te poți bucura de un decor rustic în fiecare zi.

13. Mobilă fabricată în țară pentru o bucătărie rustică românească de calitate

Indiferent de mobila aleasă, de culori sau obiecte decorative calitatea pieselor e un aspect pe care nu trebuie să-l sacrifici în nici o circumstanță. O bucătărie plăcută, relaxantă și funcțională începe cu mobilier calitativ.

Pentru a ne asigura că suntem mereu la nivelul celor mai înalte standarde, peste două treimi din mobilierul nostru e produs în România, în propriile fabrici. Dacă vrei cu adevărat să-ți amenajezi o bucătărie rustică românească, alege piese realizate de meșterii din țară.

În cazul în care nu ai încă un buget stabilit, citește ghidul nostru pentru a estima care ar fi costurile unui proiect de (re)amenajare și apoi vino in showroomurile noastre ori pe mobexpert.ro pentru a descoperi cele mai frumoase piese de mobilier și decorațiuni pentru bucătăria mult visată.

În plus, am creat primul planificator de buget cu prețuri concrete care te va ajuta să-ți planifici mai bine resursele financiare și care îți oferă o listă de piese de mobilier recomandate care se pliază pe preferințele, nevoile și buzunarul tău.

calculator mobila

Despre lista pieselor esențiale și cum să alegi decorațiunile sau corpurile de iluminat citește mai multe în ghidul nostru despre amenajarea bucătăriei.

Dacă îți dorești să aduci aerul romantic și simplu al bucătăriilor rustice la tine acasă, dar simți nevoia de ajutor, serviciul de design interior Mobexpert este gata să vină în întâmpinarea dilemelor tale. Programează o ședință online gratuită cu specialiștii noștri în design interior și transformă-ți bucătăria în sufletul casei.

 

 

 

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ți-a plăcut :)